Új Wado-Ryu könyv

Kyokushinkai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Faragóné Tartler Mónika   
2007. augusztus 19. vasárnap, 16:07

   A stílus alapítója OYAMA MASUTATSU, 1923. július 27-én  született Tokióban. Két év múlva Mandzsúriába kerül, majd a koreai Szöulban kezdett iskolába járni. Gyerekként a kínai kempot tanult egy Chen nevû mestertõl, majd késõbb Japánban judo-t, goju-ryu-t és shotokan-t is tanulmányozott. 17 évesen megkapta a 2.dan fokozatot. A világháború alatt repülõs kiképzést kapott, de bevetésre már a háború végén nem került.  

A Takushoku Egyetem elvégzését követõen, 1946-tól testnevelõként dolgozik a Waseda Egyetemen. Ebben az idõszakban kezd el érdeklõdni a régi szamurájok életmódja iránt, majd a Minobu hegyre megy edzeni. Egy évvel késõbb megnyeri a háború után megszervezett elsõ karate versenyt, majd 1948-ban úgy döntött, hogy életét a karaténak szenteli. 18 hónapot töltött a chibai Kyosumi hegyen, ahol egymaga edzett, hogy tökéletesítse karate tudását. Eredetileg három évet töltött volna a hegyen, de anyagi okok miatt kénytelen volt megváltoztatni elképzeléseit. 

1956-ban Okinawán és Kínában tanulmányozza a harcmûvészeteket, a tanultakat beépíti saját rendszerébe. Hazatérve a Tokióban megnyitotta az elsõ dojo-t, ekkor alakult meg hivatalosan a Kyokushinkai karate. Jelentése: „Találkozás a Végsõ Igazsággal, Japánon kívül úgy is hívják, hogy „Erõkarate”. Az alapelv: " 1000 napos edzésig kezdõ, 10 000 napos edzés után bepillantás a karate mélységeibe". Életében különbözõ módon demonstrálta stílusa erejét. Ilyenek a bikákkal vívott pusztakezes küzdelmei, vagy a whiskys üveg nyakának leütése. A kyokushinkai az egyik legfiatalabb modern karate stílus, mely napjainkban az egész világon ismert, de hazájában Japánban még ma is az egyik legkisebb iskolának számít. Technikái között megtalálhatjuk a tradicionális karate egyenes vonalú ütéseit, védéseit, rúgásait, ötvözve a KEMPO körkörös technikáival. Jellegzetessége, hogy az nem ismeri el a jelzett találatokat, csak a teljes erõvel végrehajtott technikát. Versenyein így tiltott a fej kézzel történõ támadása.

Többször meghívták az USA-ba tanítani, eközben stílusa egyre terjed Hawain, Európában, majd az amerikai földrészen is. Nagy energiával építette ki a Kyokushin világszervezetet, melyben nagy segítségére voltak tanítványai (Sigeru Oyama, M. Miura, Tadeshi Nakamura azóta kiváltak a kyokushinból és saját szervezeteket alapítottak). Õ volt az, aki népszerûvé tette a "KARATE " szót a világon. Ehhez hozzájárultak könyvei, mint: " Mi a karate? "," Ez a karate ", "Dinamikus karate " stb.Oyama mester hagyományokat is alapított. 1975-ben megrendezték az 1. Nyílt Karate Világbajnokságot, ami 4 évente hagyománnyá vált. Többször járt Magyarországon is.

 Oyama mester 1994. április 26.-án 70 évesen hunyt el, sírja Tokióban található.

 


Támogatja a Joomla!. Designed by: joomla 1.5 templates vps hosting Valid XHTML and CSS.