Új Wado-Ryu könyv

Goju-ryu PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Faragóné Tartler Mónika   
2007. augusztus 18. szombat, 15:04

ImageA GOJU-RYU megalapító mestere CHOJUN MIYAGI 1888. április 25-én, tehetõs arisztokrata kereskedõ család sarjaként született. 1902-ben, 14 évesen kezdett harci mûvészetekkel foglalkozni Higashionna Kanryo dojójában. Tehetségén és szorgalmán felül rendkívüli fizikai erõ volt jellemzõ rá.

1915-ben, röviddel mestere halála elõtt, Kínába utazott, hogy tanára nyomdokain járva õ is tanulmányozza az ottani harci irányzatokat .Higashionna halála után rendszerezte annak tanításait, amelyeket lelki és légzésgyakorlatokkal egészített ki.

Janin Shinzato kérésére (Miyagi elsõ tanítványa-a háborúban meghalt, aki a naha-te-t egy Japán harcmûvészeti találkozón képviselte, és a név hiányosságait felismerte.) Miyagi hozzálátott hogy iskolájának önálló nevet keressen. Végül egy klasszikus kínai versben talált egy olyan részt, ami szerinte alkalmas név lehetett irányzatának. A vers részlete így szól: "Ho goju donto..." vagyis a világban minden kemény és lágy lélegzés. Chojun Miyagi 1919-ben, Okinawán elõször, hivatalosan bejegyeztetett egy karate stílust, GO-JU-RYU néven.

A goju iskola a go (kemény) és ju (lágy) szavak összeolvadásából keletkezett. A stílus két alap katája a sanchin (go) és tensho (ju) is ezeket a fogalmakat tükrözi. A sanchin kata az irányzat kemény katája. A test izmai maximálisan feszített állapotban végzik a mozdulatokat, amit erõteljes légzés kísér. A stílus kezdõ tanulói is elõször ezzel érthetõbb, kézzel foghatóbb kemény gyakorlatokból álló mozdulatokat edzik, s csak jóval késõbb, a go fáradságos, hosszú idõn áttartó gyakorlása után kezdhetnek hozzá az elvontabb ju- megismeréséhez. (Ezt a sorrendet szimbolizálja az is, hogy a névben elõl helyezkedik el a go, és csak utána a ju, valamint erre utal, hogy a sanchin katát már kezdõ tanulók is, gyakorolhatták, a tensho-t viszont csak a magasabb fokozatúak.)

A tensho a ju, vagyis lágy kata. A mozdulatok gömbölyû, csavart elemekbõl állnak, amelyek a támadások lágy elvezetése után zökkenõmentes ellentámadásokba mennek át. Ez a kata arra a belsõ nyugalomra és rendíthetetlenségre utal, amivel Miyagi is jellemezte stílusát: "Csendes és stabil, mint a hegy, folyékony és lágy, mint a folyó.”

Chojun Miyagi 1953. október 8-án, 65 éves korába hunyt el.

 


Támogatja a Joomla!. Designed by: joomla 1.5 templates vps hosting Valid XHTML and CSS.